Wie zijn wij...

Het Roosendaals Kamerkoor, opgericht in 1971, heeft voornamelijk kamermuziek op het repertoire. Er wordt veel a capella gezongen, maar regelmatig wordt het koor instrumentaal begeleid, de laatste jaren o.a. door piano en orgel. Sinds het aantreden in 2002 van Ted van der Heijdt als dirigent, is het kamerkoor sterk gegroeid, zowel in technisch als in muzikaal opzicht. 

Een overzicht van onze optredens in de laatste jaren:

2023 Dit jaar stond vooral in het kader van onze koorreis naar Duitsland. Ter voorbereiding op onze concerten in de diverse doms en basilieken, hebben wij in de loop van het jaar verschillende concerten gehouden in voor ons vreemde locaties, zodat wij konden wennen aan de akoestiek van onbekende kerken. In dit kader traden wij op 4 juni op in de Protestante Gemeente in Oudenbosch, een kleine, maar gezellige kerk waar ons repertoire goed tot zijn recht kwam. Op zaterdag 23 september hebben wij het concert herhaald in de Grote Kerk in Dordrecht, met een heel andere akoestiek dan in Oudenbosch, waardoor wij meer gewend zijn geraakt aan de verschillende mogelijkheden die wij konden aantreffen in Duitsland en Luxemburg.

Op 13 oktober reisden wij af naar Duitsland, waar wij eerst optraden in Nikolauskapelle van de Dom van Aken. Hier mochten wij een 'oekumenische middagmeditatie' van een kwartier opluisteren met een aantal van onze liederen. Het was een geslaagd optreden. Het zingt gemakkelijk, de klanken vullen de mooie kapel. Na afloop reden wij door naar Trier voor de overnachting in ons hotel. De volgende dag gaven wij een concert in de Dom St. Peter van Trier. Het was er druk met toeristen die verrast een poosje bleven staan of zitten toen we gingen zingen. Wat een indrukwekkende locatie om te mogen optreden! 's Avonds gingen wij met vrijwel het hele reisgezelschap naar het theater van Trier voor een uitvoering van de komische opera Falstaff van Guiseppe Verdi. Zo konden wij ook eens van de andere kant genieten van muzikale activiteiten! Zondag 15 oktober hadden wij een afspraak om te zingen in de Konstantinbasilika in Trier, een kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse gemeente. Ook hier hadden wij best wel een aardig gehoor. Tot slot van deze koorreis reden wij maandag 16 oktober, op weg naar huis, via Echternach in Luxemburg, waar wij een uitvoering mochten geven in de St. Willibrord Basiliek.

In december hebben wij drie optredens verzorgd, waarvan één besloten concert in Heide (B) en één voor onze eigen aanhang (familie en donateurs) in Roosendaal. Het derde was een goed bezocht kerstconcert in de kerk van de Protestante Gemeente in Oudenbosch.

2022 Op zaterdag 17 december mochten wij een kerstconcert verzorgen in de kapel van de Stichting St. Elisabeth in Roosendaal. Na een besloten uiitvoering voor de bewoners, werden de deuren geopend voor buitenstaanders. Zaterdag 24 september hebben wij in de Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara in Oudenbosch tijdens de mis ter ere van de Jaardag Pro Petri Sede de mooie mis in E van Joseph Rheinberger gezongen, aangevuld met enkele andere liederen. Op zondag 10 juli brachten wij een miniconcert van ongeveer drie kwartier ten gehore in de basiliek . Hiermee konden wij vast wat ervaring opdoen op deze prachtige locatie voor ons optreden van 24 september. Zondag 10 april was weer een gedenkwaardige dag. Na het concert van 17 oktober vorig jaar konden wij eindelijk weer een optreden verzorgen in de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal. Het werd een prachtig concert met vooral stukken van moderne componisten als  Arvo Pärt, John Rutter, Eric Whitacre en Z. Randall Stroop. Het publiek was zeer enthousiast over het gekozen repertoire en de uitvoering daarvan.

2021 Na bijna twee volle jaren mochten wij vanaf september weer optredens verzorgen.  Op 17 oktober hebben wij daarvan gretig gebruik gemaakt door middel van een dubbelconcert met vrouwenkoor Mea Dulcea uit Bergen op Zoom.. Voor de pauze zongen wij Engels repertoire, aangevuld met een Spaans en een Ests stuk. Na de pauze voornamelijk Duits repetoire en een werk in het Latijns. Helaas ging het land daarna weer op slot en waren verdere optredens in dit jaar niet meer mogelijk.

2020 Als gevolg van de covid-19 (corona) pandemie hebben wij dit jaar door de overheidsmaatregelen geen optredens gehad. 

2019 Ons laatste concert voor corona was van 27 oktober 2019 in de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal met een reprise van het repertoire van onze concertreis naar Oostenrijk. Van 11 tot en met 15 oktober waren wij op reis via Duitsland (optreden in de Dom van Speyer) naar Salzburg, waar wij optredens hadden in de Dom en in de Franziskanerkirche. Op de terugweg deden wij nog Heidelberg (D) aan, waar wij in de Heiliggeistkirche mochten optreden. 14 september namen wij deel aan de korendag in Stad Klundert, samen met vijf andere koren. Ook hebben wij dit jaar meegedaan aan het korenfestival RotjeKoor in Rotterdam, waar wij hebben gezongen in de Paradijskerk en in de Pauluskerk. Dit was een nieuw festival, dat hopelijk een vervolg krijgt in de komende jaren. Op 23 maart hebben wij eveneens opgetreden in de Stad Klundert met een eigen concert. Al met al was 2019 dus een voor ons doen vol jaar!

2018 Op zondag 11 februari 2018 heeft het koor de Carnavalsmis in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Roosendaal luister bijgezet met de Mis in F van Joseph Rheinberger. Op 30 september hadden wij succes met ons Herfstconcert in dezelfde kerk met werken van klassieke componisten als Brahms, Mendelssohn en Debussy, maar ook modernere componisten als Rheinberger, Villette, Busto en Sixten. Op zondag 23 december gaven wij een  kerstconcert in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met een grote verscheidenheid aan muziek uit alle tijden, van de middeleeuwen tot hedendaagse componisten. 

2017 In Schiedam zongen wij op 6 mei in de Grote- of Sint Janskerk een inloopconcert. Een week later, op Moederdag, gaven wij in de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal voor ons eigen publiek een voorproefje van het repertoire op onze concertreis van eind mei. Op 25 mei vertrokken wij voor deze prachtige koorreis naar Frankrijk, waar wij mooie concerten hebben gegeven in de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes, Cathédrale Notre-Dame de Chartres, de Kerk Saint-Maclou in Rouen en de beroemde Notre-Dame in Parijs. In december sloten wij 2017 af met een kerstconcert in de Ledevaertkerk in Chaam.