Ons repertoire

Op dit deel van de website willen wij u een indruk geven van de werken die wij zoal op het repertoire hebben en informatie verschaffen over de betrokken componisten.

Het is slechts een greep uit de vele componisten van de laatste jaren.

(Bron van de informatie is in de meeste gevallen Wikipedia)

 

Componisten:

De Duitse pianist en componist Fanny Mendelssohn Bartholdy, geboren in kringen van de joodse intelligentsia in Hamburg, heeft altijd in de schaduw van haar jongere broer Felix moeten staan terwijl zij volgens sommigen meer begaafd was dan hij. 

Samen met haar broer Felix ontvangt ze al vroeg muziekonderricht van haar moeder. In 1820 worden Fanny en Felix lid van de Berliner Singakademie waar Fanny van Carl Zelter les krijgt in muziektheorie.  Helaas is zij vrouw en dit maakt het haar onmogelijk om een muzikale carrière op te bouwen. Haar eerste werken verschijnen onder de naam van haar broer. Felix verbiedt haar consequent werken te publiceren. Uiteindelijk stemt hij jaren later (1846) toe en verschijnen enkele werken van Fanny in druk. Veel is echter tot op de dag van vandaag niet uitgegeven. 

Wanneer Felix een privé audiëntie heeft bij de Engelse koningin Victoria in 1846-47 deelt zij hem mee dat ze erg van zijn liederen houdt en zij vraagt hem of ze haar lievelingslied voor hem zal zingen. Wanneer de koningin is uitgezongen is Felix zo eerlijk om toe te geven dat dit lied niet door hem maar door zijn zus Fanny is gecomponeerd. 

De werkzaamheden van Fanny blijven vooral beperkt tot het organiseren en componeren voor de zondagse familieconcerten waarvan zij de grote organisator is.

Het oeuvre van Fanny Mendelssohn Bartholdy omvat naast piano- en orgelwerken, koormuziek (waaronder cantates en een oratorium) en liederen. Ook schrijft zij voor ensemble: een ouverture, een strijkkwartet en een pianotrio.

Als kamerkoor hebben wij twee liederen in ons repertoire opgenomen, Lockung opus 3, nr. 1 en Abendlich schon rauscht der Wald, opus 3. De tekst voor beide liederen is geschreven door Joseph von Eichendorff (1788-1857).